Voorstelling Eendracht en Jeugdtheaterschool

Gepubliceerd op: vr 14 december 2018, 18:11u

Rederijkerskamer Eendracht speelt:
Zeeziek in het zwembad
van Judith Herzberg 
Regie en bewerking: Herry Cornelius en Remcke Brouwer

Jeugdtheaterschool Zuidhorn speelt:
Voor niets gaat de zon op
van Judith Herzberg
Regie: Maaike van den Hoek

vrijdag 8 februari 2019 20.00 uur
zaterdag 9 februari 2019 20.00 uur
zondag 10 februari 2019 14.30 uur

Locatie: In ’t Holt 1654, Zuidhorn

Download de flyer (pdf)

Kaarten online of verkrijgbaar bij
het Kappertje, Hoofdstraat 29b, Zuidhorn


Zeeziek in het zwembad

Tien jaar had Herzberg geen toneel meer geschreven, uit onvrede met de hedendaagse ensceneringen van haar werk, totdat ze een stel geestverwanten vond in de vijftig tot zestig jaar jongere spelers van de Theatertroep, die naar eigen zeggen ‘vaudeville-theater’ maken, met veel slapstick.

En zo verschenen in 2015 twee nieuwe stukken van haar hand: “Hoe echt is echt echt” en “Zeeziek in het zwembad”. Allebei hebben een aangename absurdistische grondtoon en bondige, observerende dialogen, waarin een modern levensgevoel aan de kaak wordt gesteld.

Zeeziek in het zwembad volgt twee mannen die door een Venetiaanse gondelier geweigerd worden vanwege hun overgewicht en afreizen naar een surrealistisch afslankinstituut. Daar is iedereen vooral met zichzelf (en zijn/haar lijf) bezig.

Bewerking en regie:
Herry Cornelius
en Remcke Brouwer
Spelers:
Babs Beukema, Greet Boonstra, Remcke Brouwer, Herry Cornelius, Raymond Fabriek, Lisette Freriks, Cornelius Hasselblatt, Esther Koenes, Elisa Noordermeer.

Voor niets gaat de zon op

Vader Walswerk werkt in een afvalbakfabriek. Hij heeft een vrouw, een zoon en een dochter en er komen ook een neefje en een nichtje logeren. Druk zat. Helaas moet de afvalbakfabriek sluiten.

De arbeiders besluiten de fabriek gewoon open te houden. Wat ze dan gaan maken? Niets! De Nietsfabriek gaat zo goed lopen dat er arbeiders bij moeten worden gezocht. Naast het niets maken wordt het niets consumeren een trend in de maatschappij. Dat vraagt om enige aanpassing.

Het stuk is poëtisch, absurdistisch en luchtig van toon en nog steeds heel actueel!

Regie:
Maaike van den Hoek
Spelers:
Julius Kester, Mare de Man, Mel Meursing, Niels van Rijswijk, Silke Stelwagen, Meike Talma, Daan Robbe.

Over Judith Herzberg:

In 1997 kreeg Judith Herzberg (Amsterdam, 4 nov.1934) al de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre en najaar 2018 ontving ze de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren. Zij is een van Nederlands bekendste dichters. "Herzbergs poëzie is hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex. Haar toon is altijd natuurlijk, zo natuurlijk dat die alleen maar het gevolg kan zijn van een enorme beheersing van taal en vorm. Die beheersing blijkt ook uit de manier waarop ze klank gebruikt. Haar taal nadert de muziek", zo stelt de jury.